Win een cultuurweekend voor twee naar Duitsland

Ontdek het Duitse UNESCO-werelderfgoed in station Antwerpen-Centraal

Hamburg Speicherstadt ©Hamburg Tourismus GmbH/Ingo Boelter
Hamburg Speicherstadt ©Hamburg Tourismus GmbH/Ingo Boelter

Brussel, 10 OKTOBER 2024 – Wie fan is van UNESCO, komt in Duitsland zeker aan zijn trekken. Het land telt maar liefst 54 UNESCO-werelderfgoedsites en prijkt al sinds 2009 op de eerste plaats wat betreft favoriete culturele bestemmingen van de Europeanen. Om al deze geschiedenis in de kijker te zetten, lanceert de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) in oktober haar UNESCO-campagne in het station van Antwerpen-Centraal. Passeer je tussen maandag 21 oktober en zaterdag 26 oktober in Antwerpen? Neem dan deel aan de wedstrijd van de DNDT en win een weekend voor twee naar een UNESCO-bestemming in Duitsland.

Maak een digitale AI-postkaart in Antwerpen-Centraal

Hoe kun je meedoen? Ga naar de grote DNDT-stand in de inkomhal van Antwerpen-Centraal en maak je eigen digitale postkaart met jouw gepersonaliseerde AI-avatar. Kies nog een achtergrond uit één van zes Duitse UNESCO-werelderfgoedsites, download je postkaart en registreer je voor de wedstrijd.

Bezoek UNESCO-werelderfgoed in Duitsland

Er worden maar liefst vier weekendjes weg verdeeld onder de deelnemers: naar Essen, Bremen, Erfurt en Weimar (Thüringen). De eerste drie bestemmingen houden twee overnachtingen in, Weimar zelfs drie, telkens voor twee personen inclusief ontbijt.

Ook culturele uitstappen zijn inbegrepen. Vanuit Essen bezoek je onder andere het koolmijncomplex UNESCO-werelderfgoed Zollverein, in Bremen ga je op riviercruise op de Weser en krijg je een rondleiding langs het stadhuis en het Roland-standbeeld, beiden UNESCO-sites. In Erfurt kun je het Joods-middeleeuwse erfgoed bewonderen, zoals de

Oude Synagoge, het Mikveh en het Stenen Huis, dat sinds 2023 op de UNESCO-lijst prijkt. Ook Thüringen herbergt heel wat erfgoedsites, zoals het kasteel Wartburg, het klassieke Weimar Ensemble, de Bauhaus-architectuur in Weimar en het Hainich-oerbos, dat natuurwerelderfgoed is.

Duitsland, UNESCO-land

Met 54 UNESCO-werelderfgoedsites, goed voor de 3de plaats op de wereldranglijst, is Duitsland hét cultuurland bij uitstek. Dit jaar nog werd ons buurland twee werelderfgoedsites rijker: het Residentie Ensemble Schwerin en de saksische nederzettingen van de Herrnhuter Brüdergemeine pronken sinds juli op de lijst. Bovendien staat het land al sinds 2009 op nummer 1 als dé culturele bestemming voor Europeanen. 76% van de Belgische touroperators combineren UNESCO-werelderfgoed met rondreizen in Duitsland en 26% van de Duitslandreizen heeft een culturele insteek.

Meer weten over het UNESCO-werelderfgoed van Duitsland? Neem dan een kijkje op de website van de DNDT: https://www.germany.travel/en/campaign/world-heritage/home.html

 

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

De DNDT reikt in 2024 voor de tweede keer het 'Certificate of excellence for sustainable travel coverage' uit. Daarmee wil zij journalisten, online bloggers en content creators in de bloemetjes zetten die duurzaam reizen in en naar Duitsland promoten. Op die manier wil de organisatie de aandacht voor duurzaam toerisme vergroten. Belgische journalisten en online bloggers komen automatisch in aanmerking voor content gepubliceerd tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024. De jury oordeelt onder andere over kwaliteit, het vermijden van greenwashing en de positieve waarde van duurzaam reizen overbrengen zonder belerend te zijn.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse persconferentie van de DNDT op 27 november 2024 in Brussel. Het wedstrijdreglement vind je hier. Nog vragen? Neem contact op via lisa.berendsen@germany.travel

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.