Certificate of excellence for sustainable travel coverage - wedstrijdreglement 2024

Met het ’Certificate of excellence for sustainable travel coverage’ erkent de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, hierna de ‘organisator’ genoemd, journalisten en content creators die berichten over duurzaam reizen in en naar Duitsland en zo duurzaam toerisme stimuleren.

Wie organiseert deze award en waarom?

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme zet zich al meer dan 60 jaar in voor de promotie van Duitsland als reisbestemming. Het bureau communiceert over de veelzijdige aantrekkingskracht van het land naar een wereldwijde markt en promoot daarbij het sterke en aantrekkelijke merk 'Destination Germany'.

Met deze prijsuitreiking stuurt de organisator een signaal naar de reissector dat duurzaam reizen meer aandacht verdient en nodig heeft. Journalisten, bloggers en vloggers die zich nu al aan verslaggeving rond duurzaam reizen wijden, worden erkend en aangemoedigd zich hier verder in te verdiepen. Zo wil het bureau ook andere journalisten en content creators aanzetten met deze thema’s aan de slag te gaan. ​

Contactgegevens, ook voor vragen of opmerkingen: lisa.berendsen@germany.travel of via +32 499 69 32 83

Hoofdzetel:

German National Tourist Board
Beethovenstraße 69
60325 Frankfurt am Main
Germany
Registered at Frankfurt am Main local court, no. 5190 

Wie kan/mag deelnemen en hoe?

Al het bestaande materiaal over duurzaam reizen in en naar Duitsland gecreëerd door meerderjarige Belgische content creators tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024 komt in aanmerking. Zie ook de selectiecriteria hieronder. Meerdere artikels of content van één kandidaat kunnen zo in de selectie terechtkomen. Zichzelf kandidaat stellen is dus niet mogelijk en ook niet noodzakelijk. Enkel individuen worden geselecteerd, geen organisaties of bedrijven. De erkenning gaat naar de content. Werkten er meerdere creators aan mee (redacteur, fotograaf, videograaf …), geldt de erkenning voor elk van hen. ​

Wat als ik geselecteerd ben?

Journalisten, bloggers of vloggers die niet wensen deel te nemen, dienen zich uit te schrijven. Dat kan door te mailen naar lisa.berendsen@germany.travel.

Potentiële kandidaten worden voldoende op voorhand geïnformeerd over de uitreiking via persberichten en andere kanalen. Dat ze zich kunnen uitschrijven en hoe, wordt ook via die weg gecommuniceerd.

Geselecteerde kandidaten worden persoonlijk verwittigd via mail of telefonisch. Op dat moment is uitschrijven nog steeds mogelijk en gaat de prijs naar de content met de op één na hoogste score.

Wat zijn de selectiecriteria?

Het Duitse Nationale Bureau voor Toerisme maakt een selectie op basis van onderstaande criteria:

  • De content creator is een meerderjarige journalist, blogger of vlogger uit België en schrijft in het Nederlands of Frans;
  • De content creator bericht over duurzaam reizen in en naar Duitsland;
  • Zowel print media (artikels, blogartikels …) als audiovisuele media (radio, podcasts, vlogs …) worden in acht genomen;
  • Social media berichten worden buiten beschouwing gelaten. Websites, kranten, magazines … tellen wel mee;
  • De content moet gepubliceerd zijn tussen 1/10/2023 en 1/10/2024;
  • Betaalde content of ruildeals worden niet in aanmerking genomen.

Waarop wordt de kandidaat beoordeeld?

De kandidaat:

  • levert kwalitatief, inhoudelijk correct werk;
  • maakt zich niet schuldig aan greenwashing;
  • toont aan dat duurzaam reizen haalbaar en de moeite waard is;
  • geeft voldoende informatie waarmee de lezer aan de slag kan;
  • gebruikt een motiverende en activerende tone of voice;
  • toont de waarde van duurzaam reizen aan.

Procedure en jury

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme maakt een verzameling van content en stelt die verzameling voor aan een drieledige jury. De jury bestaat uit:

  • Hoofd van de buitenlandse vertegenwoordiging in Brussel, van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme;
  • Katelijne Norga, CEO van Pantarein Publishing, communicatiebureau voor duurzame storytelling;
  • Edith Bezikofer, Sales & Account Manager bij NMBS International.

De juryleden gaan in overleg en kiezen gezamenlijk het winnende stuk en zo ook de gewonnen kandidaat, op basis van een scoresysteem. Daarbij houden ze rekening met de hierboven beschreven criteria.

Prijs en prijsuitreiking

De winnaar wordt erkend op het podium tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme en ontvangt tijdens de persconferentie een gedrukt certificaat. Na de persconferentie krijgt de winnaar aandacht op sociale media via de kanalen van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme en wordt deze in een persbericht genoemd. De prijsuitreiking vindt plaats op 27/11/2024 tijdens de jaarlijkse persconferentie in Brussel. De winnaar krijgt indien gewenst de gelegenheid om een kort woordje uitleg te geven aan de pers.

Bescherming van persoonsgegevens

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme contacteert de geselecteerde kandidaten via het mailadres dat in de perslijst is bewaard en beschermt die gegevens.

Iedereen heeft het recht om zijn of haar bewaarde gegevens op te vragen en/of te laten verwijderen.

Gelieve hiervoor een mail te sturen naar office-belux@germany.travel

Er zullen foto’s genomen worden tijdens de prijsuitreiking. Indien u niet gefotografeerd wil worden, gelieve dat te signaleren bij een medewerker aan het onthaal.

Geldigheid

Als één of meerdere bepalingen van dit wedstrijdreglement nietig, onwettig of niet-tegenstelbaar worden verklaard, blijven de overige bepalingen geldig. De bepaling in kwestie vervangen we vervolgens door een geldige bepaling met hetzelfde of zo gelijkaardig mogelijk doel en effect.

Geschillen

In geval van geschillen is de organisator aanspreekbaar en is een minnelijke schikking de gewenste oplossing. Bereiken de organisator en de deelnemer geen oplossing, dan dient de deelnemer het geschil voor te leggen aan de bevoegde rechtbank.

Toepasselijk recht

Dit wedstrijdreglement is onderworpen aan het Belgisch recht.

Dit wedstrijdreglement dateert van 14 juni 2024.

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.