Op cultuurtrip? Zoek het niet te ver
Design, kunst, muziek & wijn in Duitsland
Brussel, 26 JUNI 2024 – In 2023 trokken 18,7 miljoen Europeanen voor een culturele reis naar Duitsland. En ook 2024 en 2025 hebben heel wat beloftevolle events in petto. De blikvangers: het 35-jarig jubileum van de val van de Berlijnse muur op 9 november 2024 en Chemnitz als culturele hoofdstad van Europa in 2025.
Onder de Europese landen behaalde Duitsland voor de elfde keer op rij de eerste plaats als populairste culturele bestemming, en dat hebben ook wij Belgen ontdekt. 41% van de Belgen die vorig jaar naar Duitsland trokken deed dat voor een culturele citytrip. Ook reisbureaus zetten in op cultuur. 76% van de Belgische touroperators voegen UNESCO-werelderfgoedsites toe aan hun rondreizen.
Je ogen uitkijken bij prachtige architectuur en kunst
Design, waaronder ook architectuur, kent heel wat hoogtepunten. Denk maar aan de typische Bauhaus-stijl, bekend in België door de Antwerpse designer Henry van de Velde, met parels als Bernau en Dessau. Bernau ligt dicht bij Berlijn en architecten Hannes Meyer en Hans Wittwer hebben er de theorie in de praktijk gebracht. Gidsen nemen bezoekers er graag mee op wandeling. Dessau is dan weer de stad met de meeste Bauhaus-gebouwen ter wereld, waaronder ook UNESCO-werelderfgoed. Scholen, openbare kunst en ontwikkelingsprojecten gaan er goed samen. Wie meer van design houdt, kan terecht in onder andere Duisburg, waar de Tiger and Turtle Magic Mountain een unieke ervaring biedt. Het ziet eruit als een rollercoaster, maar je kan er te voet op. Gezichtsbedrog of niet? De foto’s zullen het uitmaken! Nog een designtip: het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn absoluut de moeite waard.
Naast design heeft Duitsland op het vlak van kunst ook heel wat te bieden, met maar liefst 7000 musea. Aanraders voor moderne kunst zijn de musea Kunstpalast in Düsseldorf, Pinakothek der Moderne in München en Spinnerei in Leipzig. Ook in het straatbeeld kom je heel wat moois tegen. Een goed voorbeeld is de StreetArt Meile in Einbeck, met in totaal 65 kunstwerken in openlucht. Wie het liever bij klassieke kunst houdt, vindt zijn gading in de Dresden staatscollectie en in het Beierse museumnetwerk. Ook romantisch schilder Caspar David Friedrich staat in de kijker in 2024, voor zijn 250ste verjaardag. Tot slot is de UNESCO-werelderfgoedsite in Darmstadt een pareltje, zowel voor kunst als voor architectuur. Op de Mathildenhöhe vind je de Hochzeitsturm, het Künstlerkoloniemuseum, een exhibitiegebouw voor tijdelijke tentoonstellingen en kunstenaarshuizen, bovendien een mooie representatie van de art nouveau-architectuur.
Genieten van muzikale deuntjes
Muziek, dat is meer dan alleen radio, zeker in Duitsland. Festivals, muziektheater, musicals, opera, dans … het is er allemaal in alle genres. Onze oosterburen organiseren meer dan 350 muziekevents per jaar. Enkele highlights: De Breminale in Bremen, een gratis vijfdaags festival waar naast muziek ook kunst en cultuur op het programma staat. Wie van Rock Werchter en Pukkelpop houdt, zal zich ook thuisvoelen op het Deichbrand Festival, dat plaatsvindt op het strand aan de Noordzee. Opera brengt dan weer muzikale en architecturale schoonheid samen. Duitsland bracht heel wat bekende componisten voort zoals Beethoven, Bach en Wagner, wat resulteerde in 80 operahuizen.
35 jaar val van de Berlijnse muur
Dat de nachttrein zes keer per week heen en terug rijdt naar Berlijn, maakt het extra makkelijk om op citytrip naar de bruisende hoofdstad te trekken. Gaan reizigers nog dit jaar, dan pikken ze een extra brok geschiedenis mee over de val van de Berlijnse muur. Op 9 november, de dag van de val, vinden enkele officiële ceremonies plaats. Ook zullen er openluchtevents, tentoonstellingen, gegidste wandelingen en interactieve activiteiten plaatsvinden. Maar ook wie er die dag niet geraakt, kan de rest van het jaar op heel wat al dan niet gratis tentoonstellingen en in musea over de muur terecht. Bovendien is er een nieuwe meertalige digitale gids die je op je smartphone kan downloaden.
Voor de pers: noteer alvast 6 t.e.m. 7 november in je agenda. Dan organiseert de DNDT een persevent, waarbij Berlijn nog eens in de spotlight wordt gezet. Meer info volgt snel.
Chemnitz wordt Europese culturele hoofdstad
‘C the Unseen is het motto van Chemnitz in 2025. De stad zet op die manier verborgen schatten in de schijnwerpers. Al zijn er zeker ook enkele niet zo verborgen schatten: de architecturale geschiedenis van de stad en vijf gerenommeerde musea. Van de kathedralen uit de industriële tijd tot art nouveau, wilhelminisme, bauhaus en oosters modernisme, de stad heeft alles. Ook de parken mogen er zijn! Wist je dat het stadspark met vijver en kasteel groter is dan het New Yorkse Central Park? Perfect voor wat groene afwisseling en een momentje van rust.
Een niet te missen hoogtepunt op het culturele programma van Chemnitz 2025 wordt ongetwijfeld de kunst- en beeldenroute ‘Purple Path’, die de stad met 38 steden en gemeenten in de omgeving verbindt. Onderweg zie je werken van meer dan 70 internationale en Saksische kunstenaars op symbolisch belangrijke locaties.
Op zoek naar nog meer cultuurtips? Neem dan een kijkje op https://www.germany.travel/en/campaign/cultureland-germany/home.html
Lisa Berendsen
Over de DNDT
De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.
Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:
- Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
- Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
- Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.
Nadruk op duurzaamheid en digitalisering
De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.
Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.
De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.
De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.
De DNDT reikt in 2024 voor de tweede keer het 'Certificate of excellence for sustainable travel coverage' uit. Daarmee wil zij journalisten, online bloggers en content creators in de bloemetjes zetten die duurzaam reizen in en naar Duitsland promoten. Op die manier wil de organisatie de aandacht voor duurzaam toerisme vergroten. Belgische journalisten en online bloggers komen automatisch in aanmerking voor content gepubliceerd tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024. De jury oordeelt onder andere over kwaliteit, het vermijden van greenwashing en de positieve waarde van duurzaam reizen overbrengen zonder belerend te zijn.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse persconferentie van de DNDT op 27 november 2024 in Brussel. Het wedstrijdreglement vind je hier. Nog vragen? Neem contact op via lisa.berendsen@germany.travel