Duitsland is twee UNESCO-Werelderfgoedsites rijker

Hiermee staat de teller op 54 UNESCO-sites in het buurland

Schwerin ©Francesco Carovillano
Schwerin ©Francesco Carovillano

Brussel, 31 juli 2024 – Het UNESCO-comité voegde onlangs nieuwe sites toe aan de Werelderfgoedlijst, waaronder twee in Duitsland. Met de toevoeging van het Residentie Ensemble Schwerin en de saksische nederzettingen van de Herrnhuter Brüdergemeine telt Duitsland nu 54 UNESCO-Werelderfgoedsites. Hiermee versterkt Duitsland zijn derde plaats als land met de meeste UNESCO-sites ter wereld. Duitsland staat bovendien al meer dan tien jaar op de 1e plaats als culturele reisbestemming bij Europeanen. Met de toevoeging van deze sites hebben toeristen nu nog een reden meer om een cultuurvakantie naar Duitsland te boeken.

Het Residentie Ensemble Schwerin belichaamt de bloeitijd van de 19e-eeuwse hofcultuur en combineert op unieke wijze authentiek bewaard gebleven architectuur en natuur. Het middelpunt is het paleis, omgeven door een merenlandschap. Het ensemble omvat ook een hoftheater, een museum en verschillende administratieve gebouwen. Mecklenburg-Voor-Pommeren heeft zo naast de oude steden Stralsund en Wismar nog een UNESCO-Werelderfgoedsite. ​

De nederzettingen van Herrnhuter Brüdergemeine, de evangelische Broedergemeente, werd ook toegevoegd aan de UNESCO-lijst. De broedergemeente werd opgericht in de saksische stad Herrnhut. Ze wordt gezien als een model voor religieuze en sociale organisatie van de stad en keert terug in de ruimtelijke ordening en architectuur van de meer dan 30 nederzettingen wereldwijd*. Na Muskauer Park en het Ertsgebergte is dit de derde UNESCO-site in Saksen.

Voor reizigers die graag de Duitse UNESCO-sites bezoeken, stelde de DNDT 8 UNESCO-routes op. Van een familieroute tot een wellnessroute, er is voor ieder wat wils. Meer info over de routes vind je hier.

*Bron: “Herrnhuter Brüdergemeine ist UNESCO-Weltkulturerbe.“ Medienservice.sachsen.de, https://www.medienservice.sachsen.de/medien/news/1077975. Geraadpleegd op 30/07/2024

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

De DNDT reikt in 2024 voor de tweede keer het 'Certificate of excellence for sustainable travel coverage' uit. Daarmee wil zij journalisten, online bloggers en content creators in de bloemetjes zetten die duurzaam reizen in en naar Duitsland promoten. Op die manier wil de organisatie de aandacht voor duurzaam toerisme vergroten. Belgische journalisten en online bloggers komen automatisch in aanmerking voor content gepubliceerd tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024. De jury oordeelt onder andere over kwaliteit, het vermijden van greenwashing en de positieve waarde van duurzaam reizen overbrengen zonder belerend te zijn.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse persconferentie van de DNDT op 27 november 2024 in Brussel. Het wedstrijdreglement vind je hier. Nog vragen? Neem contact op via lisa.berendsen@germany.travel

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.