Trade Webinar van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme deelt Market Insights van de Belgische reiziger in Duitsland en lanceert jaarthema voor 2024: ”Duitsland Cultuurland”.

Op donderdag 21 maart 2024 organiseerde de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme haar Trade Webinar voor de Belgische reisbranche. Tijdens het webinar werden actuele inzichten gedeeld over het reisgedrag van Belgische vakantiegangers in Duitsland, gevolgd door de lancering van de belangrijkste jaarthema’s “Voetbalzomer in Duitsland” en "Duitsland, land van kunst & cultuur".

Kristina Hansen, directrice van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme in België en Luxemburg, opende het webinar met een beknopte presentatie van de overnachtingscijfers van Belgische reizigers in Duitsland. In 2023 steeg het aantal overnachtingen met 13 % ten opzichte van 2022, tot 2,95 miljoen. Voor 2024 wordt een volledig herstel naar pre-pandemieniveau verwacht. Belgische vakantiegangers in Duitsland zijn gemiddeld 46 jaar oud, verblijven 4,5 nachten en hebben een dagelijks reisbudget van € 120. Ze reizen voornamelijk in de zomervakantie en met de auto naar Duitsland, waar ze meestal in hotels (68%) verblijven. De top 3 populaire bestemmingen zijn ​ de Moesel/Saar regio, Berlijn en de Eifel. “Het zijn dus zowel de grote steden als ook de landelijke gebieden – voornamelijk in de grensregio’s – waarvoor de Belgen naar Duitsland trekken. Uit analyse blijkt bovendien dat de Belgen een duidelijke tendens vertonen om langer te verblijven in landelijke regio’s dan in stedelijk gebied”, aldus Kristina Hansen.

Fien Ackerman, B2B & Marketing Manager, introduceerde nadien de jaarthema's ”Voetbalzomer” met de UEFA EURO2024 in het vooruitzicht, en "Duitsland Cultuurland". Het eerste moedigt de Belgische voetbalfans aan om de wedstrijden te combineren met een langer verblijf in de Duitse gaststeden en ook de omgeving te ontdekken. Het laatste belicht het rijke historische én moderne cultuuraanbod dat het land te bieden heeft.

Onder het thema “Duitsland Cultuurland” werden de culturele hoogtepunten voor 2024 belicht. Duitsland viert onder andere de 250e verjaardag van de romantische schilder Caspar David Friedrich, die er geëerd wordt met talrijke tentoonstellingen en evenementen in musea en regio’s in o.a Greifswald aan de Oostzee en Dresden in Saksen. Bovendien staat ook Chemnitz 2025 in de kijker, waarmee Duitsland voor de 4e keer een culturele hoofdstad van Europa binnenhaalt. In Berlijn vinden in november rond 35 jaar val van de muur heel wat activiteiten plaats.

Verder kwamen hoogtepunten zoals het Rheingau wijnfestival, het vuurwerkfestival Rhein in Flammen, het Wagnerfestival in Bayreuth, het Elbjazz Festival in Hamburg en de heropening van het Kunstpalast in Düsseldorf aan bod.

Ten slotte stelden twee Duitse partners de highlights en aankomende events in hun regio’s voor en deelden boeiende informatie voor interessante reisprogramma’s. Roland Santegoeds van Visit Saxony vertelde alles over de nog vrij onbekende deelstaat Saksen, die met steden als Dresden en Leipzig en het natuurpark van Saksisch Zwitserland nochtans veel potentieel heeft. Met Chemnitz 2025 in het vooruitzicht zal de regio bij heel wat cultuurliefhebbers hoog op de lijst komen te staan. Christina Schanz van Black Forest Tourism Board stelde de populaire regio van het Zwarte Woud voor, met heel wat evenementen en festiviteiten op het programma, zowel op cultuur- als op natuurvlak.

Kristina Hansen, directrice van de DNDT, concludeert: "Duitsland staat al sinds 2009 op plaats 1 als dé culturele bestemming voor Europese reizigers, en ook de Belgen blijft het een aantrekkelijke bestemming. Het zijn de rijke culturele ervaringen zoals de 52 UNESCO-werelderfgoedsites, de moderne cultuurscène met meer dan 7.000 musea, 350 muziekevents en 13 wijnregio’s die dankzij een gevarieerd aanbod in 2024, en ook daarna, de Belgische reiziger blijven inspireren.”

Het Trade Webinar 2024 bevestigt zo niet alleen de sterke band tussen België en Duitsland op het vlak van toerisme, maar biedt ook een veelbelovend vooruitzicht op het komende reisseizoen. Het webinar kan integraal op YouTube herbekeken worden. ​

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.