Succesvolle 50ste editie van de Germany Travel Mart in Chemnitz met 17 Belgische deelnemers

Onder het motto “C the Unseen” wordt Chemnitz in 2025 de Culturele Hoofdstad van Europa. ​

Belgische delegatie van 11 inkopers, 6 journalisten en 3 DNDT-medewerkers voor het Karl-Marx- monument in Chemnitz, Saksen. © GNTB
Belgische delegatie van 11 inkopers, 6 journalisten en 3 DNDT-medewerkers voor het Karl-Marx- monument in Chemnitz, Saksen. © GNTB

Brussel, 30 april 2024 - De 50ste Germany Travel Mart™ (GTM) vond dit jaar plaats van 21 tot 23 april in Chemnitz, Saksen, en was voor de organisator Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) een groot succes. De GTM is het belangrijkste internationale event voor het incoming toerisme in Duitsland, waarbij 183 Duitse bedrijven uit de reisindustrie samen met 225 internationale inkopers van (online) reisbureaus en touroperators en 109 journalisten uit maar liefst 38 verschillende landen vertegenwoordigd waren.

De Belgische delegatie van de DNDT reisde dit jaar af met 11 inkopers van Smartbox, VOS Travel, Transeurope, B-Tours, DTS-OTC, Cultuursmakers, Voyages Léonard, Reizen ’t Houtland, Reizen Patteeuw en Weekendesk en 6 journalisten van Pasar, Grande, De Zondag, Feeling, Reisreporter en het Nieuwsblad. Ze namen er deel aan het 3-daagse programma van sales workshops en Live Experiences Touren in en rond Chemnitz. De delegatie reisde hoofdzakelijk af met de trein, zowel met de ICE als met de nachttrein van European Sleeper, die sinds 25 maart ook de verbinding Brussel-Dresden bedient. Zo kwam de voltallige delegatie vlot en stipt toe op bestemming in Chemnitz, de 3e grootste stad in deelstaat Saksen, die dankzij de nieuwe nachttreinverbinding nu nog vlotter bereikbaar is vanuit België.

Ook voor de Belgische afdeling van de DNDT is de GTM een sleutelmoment. Ze blikken terug op een succesvol boekingsjaar in 2023 met 2,95 miljoen overnachtingen van Belgische reizigers in Duitsland en een recovery rate van 92% t.o.v. 2019. De prognose voor 2024 is ook positief, mede door het EK voetbal deze zomer, en streeft naar een volledige recovery voor Duitsland als reisbestemming. Duitsland blijft de vierde populairste bestemming voor Belgische reizigers in Europa.

Culturele Hoofdstad van Europa - Chemnitz 2025

Veronika Hiebl, directrice van Saxony Tourism, benadrukte dat de GTM in Chemnitz een uitgelezen kans bood om internationale reisprofessionals en mediavertegenwoordigers te inspireren voor Saksen en Chemnitz, dat in 2025 de Culturele Hoofdstad van Europa wordt.

Chemnitz wordt zo de 4e Duitse stad die de titel van Europese Culturele Hoofdstad zal dragen. Onder het motto “C the Unseen” staat een divers cultureel programma op de planning waarin de stad, samen met 38 partnergemeenten uit Saksen, lokale en internationale artiesten en cultuurliefhebbers uitnodigt om de verborgen culturele schatten van deze – tot nu toe nog onbekende – regio te ontdekken.[HK3] Het programma omvat meer dan 100 projecten en circa 1000 evenementen. Centraal staan de vijf flagship projecten, waaronder het veelbelovende ‘PURPLE PATH’: een kunst- en beeldenroute met werken van meer dan 70 internationale kunstenaars die het verleden en heden van de regio verbinden. Het project #3000Garages onderzoekt hoe de naar schatting 30.000 garageboxen in de stad getransformeerd kunnen worden tot creatieve en culturele gemeenschapsruimtes, en ruimtes voor stedelijke ontwikkeling.

Links voor meer informatie:
Meer informatie over Chemnitz 2025
Meer info over de nieuwe nachttreinverbinding van European Sleeper

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.