Oude synagoge in Erfurt nu ook op UNESCO-Werelderfgoedlijst

UNESCO-comité benoemt Joods-middeleeuws erfgoed tot werelderfgoed

Krämerbrücke © Erfurt Tourismus Marketing GmbH/Steven Cozort
Krämerbrücke © Erfurt Tourismus Marketing GmbH/Steven Cozort

Het is officieel: Erfurt maakt voortaan deel uit van het erfgoed van de mensheid. Dat hebben de leden van het werelderfgoedcomité op 17/09/23 beslist in Riad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Het Joods-middeleeuws erfgoed van Erfurt bestaat uit de Oude Synagoge, de mikwa en het Stenen Huis. Enkel erfgoed met een uiterst bijzondere waarde voor de geschiedenis van de mens en de natuur mag de titel van UNESCO-werelderfgoed dragen. Met Erfurt erbij staan er nu 52 sites in Duitsland op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze titel biedt een enorme meerwaarde voor het toerisme van Erfurt en zal ook nieuwe deuren openen voor internationale marketingcampagnes.

“We zijn erg blij dat het Joods-middeleeuwse erfgoed van Erfurt tot UNESCO-werelderfgoed benoemd werd. Al vele jaren lang laten we het grote publiek kennismaken met deze rijkdom, en overtuigen we geïnteresseerde journalisten en bezoekers om een bezoekje te brengen aan deze site”, aldus dr. Carmen Hildebrandt, directrice van Erfurt Tourismus und Marketing GmbH.

“Deze prestigieuze titel zal zonder twijfel de bekendheid van de stad Erfurt een boost geven. Vooral internationale gasten en reisorganisatoren vinden het fijn om tijdens hun reizen een bezoekje te brengen aan de UNESCO-werelderfgoedsites en ze beschouwen deze monumenten als hoogtepunten tijdens hun rondreis door Duitsland of Europa”, vult Hildebrandt aan.

Erfurt Tourismus und Marketing GmbH brengt het unieke Joods-middeleeuwse erfgoed al jaren onder de aandacht op nationale en internationale beurzen en maakte ook volop werk van de UNESCO-aanvraag. Op die manier wekte de toeristische dienst dus al op voorhand de interesse van internationale toeristen. Ook de Engelse, Franse en Spaanse themawandelingen in het teken van Joodse bouwsporen zijn erg populair bij bezoekers van de stad. De informatiebrochures over het Joods-middeleeuwse erfgoed zijn beschikbaar in verschillende talen. Erfurt is dus goed voorbereid, zeker nu de stad ongetwijfeld meer toeristen zal lokken.

De uitzonderlijke waarde en het unieke karakter van het Joods-middeleeuwse erfgoed van Erfurt moet met de hulp van alle betrokkenen beschermd, bewaard en doorgegeven worden.

“Met vijf sites op de werelderfgoedlijst is Thüringen een van de belangrijkste UNESCO-deelstaten van heel Duitsland. Kasteel Wartburg in Eisenach, symbool van de Reformatie, de gebouwen van Klassiek Weimar en Bauhaus in Weimar, die het belang van de stad van de middeleeuwen tot de moderne tijd benadrukken, het ongerepte Nationaal Park Hainich en nu ook Erfurt met het Joods-middeleeuwse erfgoed: stuk voor stuk geven ze blijk van de unieke diversiteit van ons natuurlijke en culturele erfgoed. Deze UNESCO-titels houden niet alleen onze geschiedenis levendig, maar zijn ook een stimulans voor het toerisme. Ze geven de zichtbaarheid en verdere ontwikkeling van dit levendige erfgoed immers een boost en zorgen ervoor dat de toekomstige generaties er zich bewust van blijven. Dankzij de aan Erfurt toegekende UNESCO-status wordt het belang van de Joodse geschiedenis voor Thüringen benadrukt en maakt het grote publiek kennis met ons rijke culturele erfgoed”, vertelt Christoph Gösel, directeur van Thüringer Tourismus GmbH.

52 UNESCO-werelderfgoedsites in Duitsland te bezoeken

De historische, architectonische en natuurlijke rijkdom van Duitsland wordt geïllustreerd door de lange lijst van UNESCO-werelderfgoed: sinds 1976 zijn er maar liefst 52 sites opgenomen, waaronder 3 natuurgebieden. Dit jaar heeft de DNDT de Unesco Werelderfgoederen in Duitsland centraal gesteld in zijn digitale campagne. Werelderfgoederen staan voor een hoge kwaliteitsstandaard, de bescherming van monumenten en het behoud van gebruiken en tradities. De campagne is onderverdeeld in zeven clusters: "Kastelen en burchten", "Cultuurgeschiedenis", "Natuur en tuinen", "Industriële cultuur", "Architectuur en design", "Kerken en kloosters" en "Historische steden". Het kernelement wordt gevormd door acht thematische routes die een duurzame reis naar werelderfgoedsites moeten combineren met emotionele ervaringen en toegevoegde waarde voor bezoekers, en die moeten inspireren tot een langer verblijf. De voorgestelde routes van acht tot twaalf dagen bevatten gedetailleerde reisadviezen, kaarten en links naar bijbehorende duurzame reiservaringen op de microsite van de campagne. De routes zijn zo ontworpen dat ze ook met het openbaar vervoer kunnen worden afgelegd. Voor meer info neem een kijkje op https://www.germany.travel/en/campaign/world-heritage/home.html

Disclaimer: All pictures in this press release can be used by press if the copyrights are mentionned correctly.

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

De DNDT reikt in 2023 voor het eerst het 'Certificate of excellence for sustainable travel coverage' uit. Daarmee wil zij journalisten, online bloggers en content creators in de bloemetjes zetten die duurzaam reizen in en naar Duitsland promoten. Op die manier wil de organisatie de aandacht voor duurzaam toerisme vergroten. Belgische journalisten en online bloggers komen automatisch in aanmerking voor content gepubliceerd tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023. De jury oordeelt onder andere over kwaliteit, het vermijden van greenwashing en de positieve waarde van duurzaam reizen overbrengen zonder belerend te zijn.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse persconferentie van de DNDT op 22 november 2023 in Square Brussels. Het wedstrijdreglement vind je hier. Nog vragen? Neem contact op via lisa.berendsen@germany.travel

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

 

 

 

Share

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.