Op milieuvriendelijke wintertrip naar Duitsland

Persbericht

Chemnitz © CWE / Dirk Hanus
Chemnitz © CWE / Dirk Hanus

De winterse kerstsfeer opsnuiven? Geen betere plek dan Duitsland! Lichtjes, sneeuw en lekkers als glühwein, warme choco en pretzels: de Duitse kerstmarkten stellen niet teleur. Bovendien is er steeds meer aandacht voor ecologie en klimaatvriendelijk vertier. Daar komt bij dat heel wat kerstmarkten vlot bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Da’s fair met flair!

Dicht bij huis

Elk plein in het centrum van Essen wordt ingenomen door de kerstmarkt: hier nemen ze Kerstmis serieus. En duurzaamheid ook. Zo wordt de hele kerstmarkt aangedreven door groene stroom, is er een verbod op plastic servies en plastic zakjes en is er bij de selectie van de marktkramers aandacht voor regionale, fairtrade en biologische producten. Meer weten over Essen? Luister dan naar de aflevering over de stad in de podcast Duitsland Vakantieland.

Ook de UNESCO-site Zollverein even buiten Essen is een bezoek waard. In de winter kan je al schaatsend van het indrukwekkende industriële decor genieten op een ijsbaan van maar liefst 150 meter lang. En dan is er nog een aparte curlingbaan.

Düsseldorf trakteert dan weer op zes kerstmarkten verspreid over de stad, elk met een eigen thema: gaande van ambachten tot sprookjes. Geen wegwerpplastic te vinden onder de eet- en drankstanden, en zelfs een rondleiding over klimaatbescherming staat op het menu. In de podcast Duitsland Vakantieland neemt journalist Johan Lambrechts je mee door de stad, waar hij je vertelt over zijn favoriete kerstmarkt in Düsseldorf.

Wijngemeente Traben-Trarbach aan de Moezel organiseert misschien wel de origineelste kerstmarkt: ondergronds in de wijnkelders. De Moezelwijn staat natuurlijk centraal, maar ook hoogwaardig handwerk en culinaire lekkernijen krijgen er een plekje. De kerstmarkt combineren met sneeuwpret kan ook: 34 kilometer verderop ligt de 816 meter hoge Erbeskopf in het nationale park Hunsrück-Hochwald, met drie skipistes, een langlaufroute en een rodelbaan.

Tot slot vind je net voor Frankfurt in Wiesbaden een kerstmarkt met de fonkelende naam ‘vallende sterrenmarkt’. Kinderen kunnen zich uitleven op de historische paardencarrousel op de kinderkerstmarkt. Wiesbaden is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn tal van laadpunten voor elektrische wagens.

De moeite waard om verder weg te gaan

Blijf je een beetje langer in Duitsland? Heel het land heeft wel wat moois te bieden tijdens de eindejaarsperiode. Leuke activiteiten aan de Oostzee vind je in Lübeck-Travemünde en in Binz. In die eerste badplaats biedt een fakkelwandeling over het brede zandstrand een unieke ervaring. In Binz duiken mensen begin februari de ijskoude zee in – extra kick én goed voor de gezondheid. Nadien zorgt een saunawagen op het strand voor welgekomen warmte.

Nog in het noorden kan je de plasticvrije kerstmarkt van Hamburg bezoeken en er de vliegende kerstman (een koorddanser) bewonderen. Drie keer per dag vliegt die in zijn slee over de kerstmarkt met een luide “HO HO HO”.

In het centrum van het land vind je nog twee unieke tradities. In Lauscha werd de glazen kerstbal uitgevonden, populair over de hele wereld en erkend als UNESCO-werelderfgoed. In de vele lokale glasblazerijen kan je die kunst aanschouwen. In het dorp zelf staat het hele jaar door een versierde kerstboom. Werelderfgoedstadje Quedlinburg, gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, zet dan weer een levende adventskalender op poten. Tijdens de advent gaat elke middag de deur van een vakwerkhuis open, met binnen een kersttafereel.

Het middeleeuwse Leuchtenburg in de Saalevallei organiseert een kleine, fijne kerstmarkt met lokale producten op de binnenplaats van het kasteel. Wie het groter zoekt, kan naar Berlijn. Tijdens de winterdagen weerspiegelen meer dan 50 thematisch diverse kerstmarkten het multiculturele leven van de hoofdstad. De lgbtq-gemeenschap neemt de organisatie op zich, met kleurrijke optredens en evenementen.

Natuurlijk heeft ook het zuiden van het land heel wat leuks te bieden. In Bad Reichenhall in Beieren kan je met een bijna honderd jaar oude kabelbaan de berg op om van het sneeuwlandschap te genieten. Wandelpaden voor sneeuwwandelingen worden er goed onderhouden. De magen vullen kan op de kerstmarkten van Neurenburg en Cobur, met de lokale specialiteit: gegrilde worst.

In het Zwarte Woud pronkt werelderfgoedstad Baden-Baden met haar eigen unieke kerstmarkttraditie: de hemelse brievenbus waar je je verlanglijstje kan posten. Op het zogenaamde ‘Hemelpodium’ vinden dagelijks concerten plaats.

Kriebelt het al? Klik hier voor nog meer inspiratie over kerstmarkten, winterpret en opmerkelijke tradities

https://duitsland-vakantieland.captivate.fm/listen

© Kiel Marketing/ Kai Joachim Kokott
© Kiel Marketing/ Kai Joachim Kokott
Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.