Goede balans voor vakantieland Duitsland in 2023 - DNDT voorspelt in 2024 verdere groeimogelijkheden voor inkomend toerisme

Europa blijft de belangrijkste bronmarkt – goed herstel uit Azië en Noord-Amerika – culturele hoogtepunten en UEFA EURO 2024 naast een breed aanbod aan natuurvakanties als magneet voor de internationale vraag

Berlin: Alexanderplatz © Francesco Carovillano
Berlin: Alexanderplatz © Francesco Carovillano

Brussel, 14 februari 2024 – Gezien de prognoses voor het wereldwijde toerisme en dankzij belangrijke culturele en sportevenementen in Duitsland zou het Duitse inkomende toerisme in 2024 hetzelfde niveau behalen als het vorige recordjaar 2019, zo schat de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT). Aan de basis daarvan liggen het voortdurende herstel in de loop van 2023 met een totaal van 80,9 miljoen internationale overnachtingen, een stabiele hoge vraag uit de Europese bronmarkten en de VS, de terugkeer van de Aziatische markten en extra potentieel door het EK. In vergelijking met de internationale concurrenten scoort vakantieland Duitsland met een hoge klantenbinding en aantrekkelijke aanbiedingen in het culturele segment, uitstekende sportevenementen, actieve natuurvakanties en een uitgebreid aanbod aan bekroonde spa's en kuuroorden.

Zoals het Statistisches Bundesamt vandaag [SD1] aankondigde, werden in 2023 in december 6,1 miljoen internationale overnachtingen geregistreerd in logiesverstrekkende bedrijven met minstens tien bedden; een toename van 10,9 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat resulteert in een voorlopig jaarresultaat van 80,9 miljoen overnachtingen door buitenlandse gasten, wat overeenkomt met 90 procent van het aantal internationale overnachtingen doorheen het vorige recordjaar 2019.

Petra Hedorfer, voorzitter van de raad van bestuur van DNDT, vertelt: “Het vakantieland Duitsland toonde in 2023 opnieuw een sterke merkaanwezigheid. Gedurende het jaar nam de recovery rate gestaag toe: in januari 2023 was er een verschil van nog bijna 22 procent met de internationale overnachtingen in 2019, maar tegen het einde van 2023 bedroeg dat verschil maar tien procent. Voor 2024 zien we goede mogelijkheden voor verdere groei. Daarbij baseren we ons ook op de prognose van de wereldtoerismeorganisatie UN Tourism. Uit de recentste trendbarometer van januari 2024 blijkt namelijk dat het internationale toerisme dit jaar de gevolgen van de coronapandemie volledig overwint. Er wordt verwacht dat de groei in Duitsland deze zomer door het EK voetbal zal worden geboost met 2,7 miljoen voetbalfans in de stadions en naar verwachting 7 miljoen gasten in de fanzones en bij grote schermen. Volgens de huidige stand van zaken rekent de DNDT op een extra overnachtingsvolume tot 4 procent voor het inkomende toerisme in Duitsland dankzij het EK.”

Daarnaast nodigen culturele hoogtepunten, zoals de 250e verjaardag van Caspar David Friedrich, 35 jaar val van de Berlijnse Muur en de titel van Culturele Hoofdstad van Europa 2025 voor Chemnitz internationale gasten uit om naar Duitsland te reizen. Al met al kan het aantal overnachtingen voor het inkomende toerisme in 2024 weer stijgen tot het niveau van voor de crisis.

 

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.