Elektrische roadtrip door Duitsland: zonder zorgen op reis

Persbericht

Met de elektrische auto op vakantie? Da’s fair met flair! En Duitsland is een uitermate geschikte bestemming: dicht bij huis en meer dan genoeg laadstations. Geen kopzorgen over die bijna-lege batterij! Zo kan jij optimaal genieten van de prachtige uitzichten en bereik je makkelijk de mooiste culturele plekken. ​

Weg Reichweitenangst

Onze oosterburen weten hun woorden wel te kiezen: Weltschmerz, Schwung … En nu hebben ze Reichweitenangst bedacht. Dat woord duidt op de angst van een bestuurder dat zijn of haar voertuig onvoldoende energie heeft om de resterende kilometers af te leggen. De vrees dus om te stranden aan de kant van de weg.

Het gemiddelde bereik van een elektrische middenklaswagen is ongeveer 310 kilometer. Grotere modellen halen in optimale omstandigheden maximum 880 kilometer. Maar allerlei factoren beïnvloeden het bereik: weersomstandigheden, rijsnelheid, hoogtemeters, de leeftijd van de batterij …

Begin je al te zweten? Geen zorgen, want Duitsland is goed uitgerust. Bundesnetzagentur meldt dat Duitsland sinds 1 mei over meer dan 90.000 laadpunten beschikt, waarvan 16.600 snelladers. De app Electromaps helpt je het dichtstbijzijnde laadstation vinden. Er zijn er maar liefst 41.923 geregistreerd op de kaart. Filter op ‘snelladers’ of ‘gratis laadpunten’ en je vindt snel wat je zoekt.

Ter plaatse huren, op hotel laden

Het merendeel van de autoverhuurbedrijven biedt elektrische modellen aan. Mensen die zelf nog geen elektrische wagen bezitten, kunnen er dus altijd één huren. Wat dacht je van de nachttrein naar Berlijn, om ter plaatse met een huurwagen de wijde omgeving te verkennen?

Ook hotels investeren in de nodige faciliteiten voor hun gasten. Van de 19.000 hotels op booking.com bieden er meer dan 10.000 een elektrisch laadpunt aan. Om een camping met laadpalen te vinden, moet je iets meer research doen, maar ze bestaan zeker wel.

UNESCO-route voor de hele familie

Inspiratie voor een kleine roadtrip: tussen Keulen en Frankfurt liggen heel wat verbluffende UNESCO-sites op je te wachten. De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) stelt deze route voor: 7 sites, 8 dagen en 227 kilometer. De oude Romeinen, een boottocht langs prachtige kastelen, de lokale Lebkuchen … Deze trip biedt meer dan voldoende afwisseling om jong en oud zoet te houden. Tijdens de familieroute verblijf je in drie steden: Frankfurt, Koblenz en Keulen. Vanuit de drie steden kan je dan telkens weer uitstappen naar dichtbijgelegen steden doen. Wanneer je in Koblenz verblijft, kan je makkelijk een dagje naar Trier: Duitslands oudste stad met maar liefst 9 werelderfgoedsites. Mag het voor de kinderen iets avontuurlijker? Dan kan je op de Moezel een kanotochtje doen. Kortom: deze UNESCO-route bekoort zowel de kinderen als de ouders.

Laat je de auto graag even aan de kant? Op de website staan ook tips voor uitstappen met trein of bus.

Slow travel: extra relaxerend

Korte afstanden rijden betekent meer tijd voor sightseeing. Of wat dacht je van een lekkere koffie en een stuk zwartewoudtaart terwijl de batterij oplaadt? Of je nu van thuis vertrekt of na een treinrit een elektrische auto huurt, de volgende routes bevatten voldoende tussenstops en laadpunten om van een ontspannende roadtrip te genieten:

Van Frankfurt tot Hohenschwangau: deze route van 430 kilometer is voorzien van 91 laadstations. Langs Würzburg, Rothenburg ob der Tauber, Ulm en Kempten kom je bij Beierse meren uit aan de voet van de Ammergauer Alpen.

Het eiland Borkum: dit Waddeneiland ligt nog net boven het Nederlandse Friesland en is groot genoeg om met de auto op de ferry vanaf Eemshaven de oversteek te maken. De zon volgen? Korte ritjes zijn voldoende om de dag af te sluiten met de zonsondergang in zee.

Toer in het Harzgebergte: vanuit beginpunt Halberstadt tot eindpunt Quedlinburg 15 kilometer verderop, is een rondtoer van 190 kilometer de moeite waard: pittoreske stadjes liggen verspreid in dit nationaal park.

 

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.