#DigitalNextSteps: DNDT lanceert innovatieve AI-influencer voor vakantieland Duitsland
Frankfurt am Main, 17 oktober 2024 – De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) start zijn eerste AI-influencerproject en maakt daarmee op een ander niveau actief gebruik van artificiële intelligentie voor de internationale promotie van vakantieland Duitsland. Met de lancering van 'Emma' – een AI-gegenereerde influencer – creëert de DNDT een innovatieve, interactieve ambassadeur die in de virtuele ruimte potentiële reizigers 24/7 inspireert voor echte vakantie-ervaringen en persoonlijke ontmoetingen in Duitsland. De langetermijnvisie voor Emma is dat zij verder wordt ontwikkeld tot een centraal, onmisbaar onderdeel van de digitale communicatiestrategie van de DNDT.
Petra Hedorfer, voorzitter van de raad van bestuur van de DNDT, zegt daarover het volgende: “Met de lancering van Emma als AI-influencer zetten we een volgende stap in onze digitale strategie. AI-toepassingen spelen hierin een belangrijke rol als aanvulling op en technologische ondersteuning van onze communicatie. In de 'customer journey' kan Emma als innovatieve bruggenbouwster tussen potentiële en echte reizigers reeds in de inspiratiefase reclame maken voor onvergetelijke ervaringen in Duitsland. Emma zal worden ingezet naast de succesvol gevestigde structuren van onze influencermarketing. Door samen te werken met 'klassieke‘ influencers slaagden wij er vorig jaar al in 148 miljoen views te genereren op hun socialmediakanalen. De AI-strategie van de DNDT maakt gebruik van technologische innovaties, die weliswaar de persoonlijke ervaring en ontmoetingen in vakantieland Duitsland niet kunnen vervangen, maar wel de 'customer journey' van de reizigers servicegericht kunnen optimaliseren."
Het AI-influencerproject werd door de DNDT in samenwerking met het bureau Startup Creator met behulp van de nieuwste technologie ontwikkeld.
De 'persona' Emma is een moderne, kosmopolitische Berlijnse die thuis is in de digitale wereld. Ze is midden 30, houdt van techniek en reizen, en combineert haar liefde voor nieuwe technologieën met haar passie voor reizen door Duitsland. Op haar Instagram-kanaal @EmmaTravelsGermany inspireert Emma haar volgers voor reizen naar Duitsland, gaat samen met hen op weg en deelt haar ervaringen op een leuke en informatieve manier. Op de lange termijn zal Emma niet alleen informatie verstrekken, maar ook als persoonlijk reisbegeleidster fungeren en gepersonaliseerde reisroutes uitstippelen die op de individuele interesses van de gebruikers zijn afgestemd.
De technische achtergrond: Emma is een volledig AI-gegenereerde 'Digital Human'. Dankzij geavanceerde deep learning-algoritmen en large language modellen (LLM's) kan ze in meer dan 20 talen in chatvorm communiceren met haar volgers. Tegen het eind van het jaar zal de AI-assistent bovendien niet alleen toegang hebben tot de informatie op germany.travel, maar ook tot real time gegevens uit de knowledge graph van de DNDT.
Context: Groeiend belang van AI in het werk van de DNDT
Met 'Emma' snijdt de DNDT een nieuw hoofdstuk aan in het gebruik van artificiële intelligentie. Ook vandaag al is AI aanwezig in vele aspecten van het werk van de DNDT: In de samenwerking met de internationale reissector, in de communicatie met de klanten of in de marketing.
Zo maken wereldwijde online travel agencies steeds meer gebruik van AI om wereldwijd het toeristische aanbod te analyseren en optimaal in de markt te zetten. De DNDT ondersteunt deze trend met zijn open data-project: In de knowledge graph van de DNDT zijn al meer dan een half miljoen door computers leesbare datasets beschikbaar over toeristische attracties, rondreizen en evenementen, maar ook infrastructuurgegevens. Deze gegevens verbeteren de zichtbaarheid van het toeristische aanbod in Duitsland op de internationale onlineplatformen.
Bij het aanspreken van de eindgebruikers helpt AI de klanten beter te begrijpen en aanbiedingen op maat voor te stellen. Zo beantwoordt een AI-ondersteunde chatbot al sinds 2020 24 uur per dag en 7 dagen per week vragen van klanten op de website van de DNDT, maar ook op het gebied van immersieve technologieën zoals Virtual Reality, Augmented Reality of Smart Speaker-applicaties zet de DNDT al geruime tijd in op AI om eindklanten te inspireren.
AI-toepassingen zijn nu reeds geïntegreerd in het dagelijkse werk van de DNDT. Vooral op het vlak van marketing zijn er veel toepassingsmogelijkheden. Zo gebruikt de DNDT AI-toepassingen bij de ontwikkeling en de realisatie van digitale marketingtools, bijvoorbeeld voor het maken van assets, zoals afbeeldingen en video's, voor het genereren van teksten, voor vertalingen en in de grafische vormgeving. Door middel van transparante communicatie zorgt de DNDT voor een verantwoorde omgang met de kansen die AI-toepassingen bieden.
Lisa Berendsen
Over de DNDT
De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.
Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:
- Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
- Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
- Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.
Nadruk op duurzaamheid en digitalisering
De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.
Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.
De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.
De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.