De evenementenmarkt in Duitsland kent een geleidelijk herstel: Kansen door kwantitatieve groei en kwalitatieve ontwikkeling

Resultaten van de Meeting & Event Barometer 2022/23

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT), het German Convention Bureau e.V. (GCB) en de Europese Vereniging van Evenementencentra (EVVC) stellen de resultaten voor van de nieuwe "Meeting & EventBarometer 2022/2023". De markt voor vergaderingen, congressen en evenementen in Duitsland in 2022 bewijst aan de hand van belangrijke kengetallen dat het aantal face-to-face evenementen aanzienlijk is toegenomen, terwijl hybride en virtuele formats zijn afgenomen. De resultaten wijzen op een geleidelijk marktherstel met tegelijkertijd structurele verbeteringen.

Ontwikkeling van zakenreizen in het Duitse inkomende toerisme

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal internationale zakenreizen naar Duitsland in 2022 meer dan verdubbeld met een stijging van vijf naar elf miljoen. Dit betekent dat ook het segment van zakenreizen voor het eerst na twee jaar van corona-gerelateerde dalingen weer een groei vertoont en ongeveer 70 procent van het recordniveau van vóór de crisis in 2019 bereikt.

In vergelijking met zijn internationale concurrenten kan Duitsland zijn positie als de nummer één zakenreisbestemming voor Europeanen verder uitbreiden met 9,2 miljoen zakenreizen. Het laat zo Frankrijk (vier miljoen zakenreizen) en Spanje (2,9 miljoen) ver achter zich op de ranglijst. Binnen de zakenreismarkt wint het MICE-segment na corona aan belang. 60 procent van de zakenreizen vanuit Europa naar Duitsland in 2022 waren promotiereizen en hun aandeel vanuit overzeese markten bedroeg zelfs 67 procent. Tegelijkertijd doen de promotiezakenreizen het met 74 procent aanzienlijk beter dan de klassieke zakenreizen.

Petra Hedorfer, voorzitter van de raad van bestuur van de DNDT: "De ontwikkeling van dit marktsegment is voor ons uiterst belangrijk, omdat het aandeel van de zakenreizen in het Duitse inkomende toerisme vanuit Europa met 20 procent bijna twee keer zo hoog is als het Europese gemiddelde (elf procent). Overzeese zakenreizen behalen zelfs een aandeel van 33 procent. Om ook in de toekomst aan het herstel te kunnen deelnemen moeten we ons in het kader van de ecologische transformatie voortdurend aanpassen aan de veranderende eisen van de markt. ​
​ Meer dan de helft van de organisatoren geeft in de Meeting & EventBarometer aan dat hun klanten aandacht voor duurzaamheid verwachten. Veel belanghebbenden in het Duitse toerisme hebben op deze uitdagingen ingespeeld: Bijna twee derde van de leveranciers heeft zijn aanbod al deels duurzaam aangepast, ongeveer een vijfde heeft zich al strategisch duurzaam gepositioneerd in de hele toeleveringsketen. Als belangrijkste redenen hiervoor noemen de respondenten enerzijds de besparing van hulpbronnen en anderzijds de verwachtingen van de klanten. Dit toont duidelijk aan hoe ecologische transformatie, servicekwaliteit en economisch succes met elkaar verbonden zijn."

De Duitse vergader- en congresmarkt komt terug ​ ​ ​ 

De ontwikkeling van de Duitse evenementenmarkt in 2022 onderstreept zijn transformerende kracht ten aanzien van meerdere uitdagingen, evenals de constante relevantie van zakelijke evenementen in de communicatiemix van organisaties. Het werkelijke volume van evenementen op locatie (face-to-face, hybride) bereikte in het afgelopen kalenderjaar met 48,5 procent opnieuw het niveau van 2019. Door de beëindiging van de coronamaatregelen herstelde de markt zich vanaf het tweede kwartaal tot eind 2022. In die periode bereikte het volume van de evenementen opnieuw 66 procent van het niveau van vóór de pandemie.

Het aantal deelnemers aan face-to-face-evenementen bedraagt 172 miljoen; samen met de deelnemers aan hybride evenementen ter plaatse zijn dat er zelfs 184 miljoen. Dit betekent een stijging van 246 procent in pure deelnemers (2021: 50 miljoen). Naast face-to-face deelnemers waren er vorig jaar nog eens 28,5 miljoen online deelnemers aan hybride evenementen (2021: 36,3 miljoen) en nog eens 53,4 miljoen puur online deelnemers (2021: 327 miljoen). Terwijl het aantal online deelnemers afnam, bleken face-to-face evenementen met hybride elementen de drijvende kracht op de evenementenmarkt. In 2022 vonden in Duitsland in totaal 2,6 miljoen evenementen plaats met in totaal 266,4 miljoen deelnemers aan alle formats - online, hybride, analoog.

Sterkere rol van zakelijke evenementen als platforms voor kennisuitwisseling

Professioneel gemotiveerde reizen nemen weer toe in vergelijking met het voorgaande jaar. Door de afschaffing van de coronavoorschriften zijn congressen, vergaderingen en seminars in 2022 ook weer aanzienlijk groter geworden (in verhouding tot het aantal deelnemers) dan in het voorgaande jaar: er was een sterke verschuiving naar grotere evenementen met 101 of meer deelnemers en een overeenkomstige sterke daling van zeer kleine evenementen (tot 50 deelnemers). ​ Er is een duidelijk grotere vraag naar face-to-face bijeenkomsten die de verhouding tot virtuele en hybride evenementen in perspectief plaatst. "Zakelijke evenementen vormen één van de belangrijkste instrumenten om complexe vraagstukken op te lossen. Mensen die in een professionele context samenkomen, zorgen voor kennisoverdracht, vormen netwerken en bieden zo de platforms waarop antwoorden op de grote vragen van onze tijd worden ontwikkeld. Met name in een tijdperk van meervoudige, mondiale uitdagingen kunnen zij de noodzakelijke transformatieprocessen ondersteunen en een podium bieden voor een constructieve dialoog op verschillende niveaus en in verschillende formats", aldus Matthias Schultze, directeur van het GCB, German Convention Bureau e.V.

De toename van professioneel gemotiveerde reizen wordt ook weerspiegeld in het aantal internationale deelnemers. Hun aandeel bedroeg in 2022 gemiddeld 3,9 procent (2021: 2 procent). Dit is een weliswaar meer bescheiden, maar ook duidelijk positieve ontwikkeling van de internationale vraag tegenover de nationale markt

Steeds grotere focus op duurzaamheid

De deelnemers ter plaatse aan hybride formats vormen samen met de deelnemers aan pure face-to-face formats een groeiende groep mensen die elkaar persoonlijk willen ontmoeten. ​ Deze cijfers illustreren de noodzaak van een dubbele focus op face-to-face ontmoetingen en virtueel netwerken, wat met name door de ondervraagde organisatoren wordt bevestigd met het oog op de marktontwikkeling in de komende jaren.

Vooral met betrekking tot het thema duurzaamheid is het een must om digitalisering zinvol te in te zetten. In de huidige enquête wordt het belang van duurzaamheid over het algemeen hoger ingeschat dan in de vorige enquête. Ongeveer een vijfde van de toeleveringsbedrijven is ondertussen strategisch duurzaam gepositioneerd in de hele toeleveringsketen. De overgrote meerderheid van de ondervraagde leveranciers is in staat om voor verschillende deelgebieden duurzame inspanningen te leveren, terwijl minder dan 10 procent van de respondenten zich niet actief met het onderwerp bezighoudt. Voor organisatoren van evenementen is duurzaam evenementenbeheer eerder belangrijk, met een gemiddelde van 7,1. Uitgesplitst naar de verschillende aspecten van duurzaamheid bij evenementen positioneert catering zich net voor CO2-compensatie en voor een certificeringssysteem. In het algemeen heeft duurzaamheid steeds meer invloed op bedrijfsbeslissingen en bijgevolg op het hele proces van evenementenplanning.

Optimistische voorspellingen voor de toekomst

Op basis van de omzet van 2022 zijn de vooruitzichten voor 2023 en 2024 uiterst positief. Alle leveranciers of exploitatievormen verwachten voor de komende twee jaar een positieve omzetontwikkeling van ongeveer 20 procent. De organisatoren bevestigen deze positieve vooruitzichten: 81 procent verwacht een goede tot zeer goede boekingssituatie in de komende maanden en voorziet een budgetgroei van ongeveer 20 procent voor 2023/24. Deze optimistische prognoses tonen aan dat er ondanks een breed scala van uitdagingen opnieuw veel vraag is naar het organiseren van evenementen.

Evenementenmarkt steeds beter bestand tegen meerdere uitdagingen

Naast de positieve vooruitzichten vormen de kwesties van energievoorziening, inflatie, prijsstijgingen en personeelsgebrek de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Voor de leveranciers zijn de meest genoemde gevolgen van de verschillende uitdagingen een verandering in het gebouwenbeheer en een grotere prijsdruk van de klanten. De organisatoren vinden stijgende kosten en bezuinigingen de meest uitdagende gevolgen.

Bovendien is de behoefte aan personeel en gekwalificeerde werknemers ten opzichte van het voorgaande jaar toegenomen. De behoefte aan personeel is het grootst in de conferentiehotels. Bijna 70 procent van hen zegt op zoek te zijn naar personeel, wat gevolgen heeft voor de werkdruk van het bestaande personeel. Om deze situatie tegen te gaan wordt de nadruk vooral gelegd op diversiteit in teams en op een grotere inschakeling van vrouwen. Daarnaast is een volgende stap de planning van flexibele werktijdmodellen. "Het aanpakken van kwesties zoals diversiteit en gelijkheid zijn belangrijke benaderingen voor het oplossen van de behoefte aan gekwalificeerde werknemers die fungeren als positieve concurrentiefactoren voor bedrijven", daarvan is Ilona Jarabek, voorzitter van de Europese Vereniging van Evenementencentra (EVVC), overtuigd.

Vooruitzichten

De resultaten van de Meeting & EventBarometer 2022/23 tonen aan: De uitstraling van evenementen blijft voortbestaan. De deelname aan face-to-face evenementen - die het grootste deel van alle deelnemers in alle formats uitmaken - onderstreept hun grote relevantie als communicatiemiddel voor bedrijven en organisaties. Digitale formats zijn echter nog steeds van groot belang en zullen ook in de toekomst een belangrijke rol spelen in de communicatiemix. Naast de fysieke reis biedt digitalisering enorme mogelijkheden om het bereik van evenementen te vergroten en mensen te bereiken die om uiteenlopende redenen niet ter plaatse aanwezig kunnen of willen zijn.

Alles bij elkaar is de Duitse vergader- en congresmarkt veerkrachtig en toekomstbestendig met het oog op de huidige diverse uitdagingen. Toekomstige zakelijke evenementen zullen vooral worden bepaald door kortetermijnplanningscycli, een grotere invloed van duurzaamheidsaspecten en een grotere behoefte aan personeel. Tegelijkertijd creëren deze randvoorwaarden een enorm portentieel om nieuwe innovatieve oplossingen te stimuleren, die duurzaam en toekomstbestendig zijn.

Over de Meeting & EventBarometer Duitsland ​ 

De Meeting & EventBarometer is de enige studie die de volledige evenementenmarkt - zowel de congres- als de evenementensector - in Duitsland onderzoekt en een zinvol beeld van deze sector schetst. De initiatiefnemers zijn de Europese Vereneging van Evenementencentra (EVVC), het German Convention Bureau e.V. (GCB) en de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT). In 2022 gaven de partners al voor de 16e keer opdracht aan het Europese Instituut voor de Congresindustrie (EIWT) om de evenementenmarkt te onderzoeken. 

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.