De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme is in 2023 voor de derde keer op rij uitgeroepen tot Top Innovator

Met digitale oplossingen voor middelgrote partners in de Duitse toeristische sector en met de wereldwijde marketingcampagnes van Duitsland als reisbestemming wist de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) opnieuw de topjury te overtuigen in de TOP 100-innovatiewedstrijd. Daarmee wordt de organisatie voor de derde keer op rij uitgeroepen tot innovatiekampioen.

Petra Hedorfer, voorzitter van de raad van bestuur van DNDT: “Met DNDT's succesvolle resultaten van de voorbije jaren in de Top 100-wedstrijd hebben we al duidelijk laten zien dat we een Digital First Mover zijn bij de introductie van technologische toepassingen, maar ook dat we een voortrekkersrol spelen bij de positionering van Duitsland als duurzame reisbestemming in de internationale concurrentiestrijd. Essentiële elementen van onze innovatiestrategie zijn het vroegtijdig herkennen van trends, de controle van hun toepasbaarheid in de praktijk, de vlotte invoering en het delen van ervaringen met partners uit een reisindustrie waarin overwegend middelgrote bedrijven het mooie weer maken.

Eén van de specifieke projecten waarmee het bedrijf de jury in de wetenschappelijke selectieprocedure kon overtuigen, is het Data Dash Board ‘Inbound Travel Trends Germany’. Daarmee biedt de afdeling Business Intelligence leden en partners op een overzichtelijke en actuele wijze toegang tot verschillende digitale databronnen, die bedrijven anders helemaal niet of enkel tegen zeer hoge kosten zouden kunnen raadplegen.

Bovendien stelde DNDT zijn nieuwe toegankelijke virtualrealitywereld in het thema ‘Duitse natuurlandschappen’ voor aan de jury. Het gebruik van de nieuwste VR-brillen, waarmee

de gebruiker zich vrij door de ruimte kan bewegen, maakt al een eerste introductie in de interactieve 3D-wereld van de metaversums mogelijk. Bekroond werd ook het open data-/knowledge graph-project, dat de uitrol en ontwikkeling van KI-gebaseerde toepassingen mogelijk maakt, en daarmee ook marketingcampagnes rond duurzame en inclusieve aanbiedingen ondersteunt.

Achtergrond

Sinds 1993 vormt het TOP 100-zegel een erkenning voor de bijzondere innovatiekracht en de bovengemiddelde innovatiesuccessen van middelgrote bedrijven. De kern van de wedstrijd is een wetenschappelijke selectieprocedure die de deelnemers moeten doorlopen. In opdracht van compamedia, de organisator van de wedstrijd, onderzoeken innovatie-onderzoeker Prof. Dr. Nikolaus Franke en zijn team meer dan 100 innovatie-indicatoren uit vijf categorieën: innovatiebevorderend topmanagement, innovatieklimaat, innovatieve processen en organisatie, externe oriëntatie/open innovatie en innovatiesucces.

De jury besteedde veel aandacht aan de vraag hoe belangrijk innoveren is voor het bedrijf, of routines of gewoontes domineren en of het bedrijf in staat is om bestaande processen in vraag te stellen, ze op een creatieve wijze opnieuw vorm te geven en succesvol op de markt te introduceren.

De mentor van TOP 100 is de wetenschapsjournalist Ranga Yogeshwar. Projectpartners zijn de Fraunhofer Maatschappij voor de bevordering van toegepast onderzoek en de brancheorganisatie BVMW. Als mediapartners begeleiden manager magazin, impulse en ZEIT de bedrijfsvergelijking. Meer info op www.top100.de.

Lisa Berendsen

Lisa Berendsen

Press & Digital Manager, German National Tourist Board

Over de DNDT

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) is de nationale toeristische dienst van Duitsland. Zij vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

Met een drieledige recoverystrategie gaat de DNDT de uitdagingen van de Restart aan:

  • Vergroten van de naamsbekendheid en versterken van het merk ‘Vakantieland Duitsland’ met een focus op duurzaamheid en klimaatbescherming,
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.

Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht en duurzaam toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Duurzaamheid is al meer dan tien jaar een centraal overkoepelend thema, dat in alle afdelingen van de onderneming op strategische en transversale wijze wordt aangepakt. Daarbij volgt de organisatie een strategie met drie pijlers, die externe kennisoverdracht en een bijbehorende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief. De DNDT zet de toekomst van verantwoord toerisme centraal door Duitsland te positioneren als een reisbestemming met een duurzaam, en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie. Met het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn mensen meer waarde gaan hechten aan meer sociaalecologische verantwoordelijkheid in het internationale reisgedrag.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data-project van de Duitse toeristische sector om een kennisgrafiek te ontwikkelen.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.

 

Over Duitse Nationale Dienst voor Toerisme

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme (DNDT) vertegenwoordigt Duitsland als reisbestemming namens het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming en wordt door dit ministerie gefinancierd op basis van een resolutie van het Duitse parlement. In nauwe samenwerking met haar partners in de Duitse toeristische sector, verenigingen en commerciële ondernemingen ontwikkelt de DNDT strategieën en marketingcampagnes om het positieve imago van Duitse reisbestemmingen in het buitenland te versterken en het toerisme naar Duitsland te stimuleren.

De strategische fokuspunten van de DNDT zijn:

  • Gericht marktonderzoek en analyse van de marktspecifieke klantenvraag (Sinus-Milieus) als basis voor empirisch onderbouwde actie
  • Relaties onderhouden en kennis uitwisselen ter ondersteuning van de reissector en diens KMO’s en
  • Gericht marktonderzoek en analyse van de veranderende vraag van de klant als basis voor empirisch onderbouwde activiteiten.


Nadruk op duurzaamheid en digitalisering

De DNDT bevordert een toekomstgericht toerisme in overeenstemming met de doelstellingen van de Duitse regering. Duurzaamheid en digitalisering staan hier centraal.

Om het inkomend toerisme duurzamer en tegelijkertijd concurrentiekrachtiger te maken, volgt de organisatie een driepijlerstrategie die externe kennisoverdracht en een begeleidende communicatieaanpak koppelt aan een intern duurzaamheidsinitiatief binnen de organisatie. De DNDT positioneert Duitsland als een reisbestemming met een duurzaam en inclusief aanbod tegenover de internationale concurrentie.

De DNDT loopt voorop bij de toepassing van immersieve technologieën (Virtual, Augmented en Mixed Reality), het gebruik van Conversational Interfaces (bv. spraakassistenten) en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI), bijvoorbeeld in chatbots. Om het toeristische aanbod op AI-ondersteunde marketingplatforms beter zichtbaar te maken coördineert de DNDT het gezamenlijke Open-Data/Knowledge Graph-project van de Duitse toeristische sector.

De DNDT wordt in 25 landen vertegenwoordigd en stuurt deze vanuit het hoofdkantoor in Frankfurt am Main aan.